H Κασσιόπη είναι μια παραλιακή, γραφική κωμόπολη, που βρίσκεται 36 χμ ΒΑ της Κέρκυρας.
Η Κασσιόπη οφείλει το όνομα της στο Κασσιο Δια, θεό που λατρεύονταν κυρίως στην Ανατολή ( Σύρια , Αίγυπτο κτλ.). Ακόμα και σήμερα δεν είναι επιβεβαιωμένο ποιοι ήταν οι πρώτοι άποικοι που μετέφεραν εδώ τη λατρεία του Κασσιου. Άλλοι πιστεύουν ότι οι Κασσωπιτες ήρθαν εδώ το 281 πχ από τον βασιλιά Πύρο της Ηπείρου, άλλοι πιστεύουν ότι αυτό έγινε το 168πχ όταν καταστράφηκε η συνώνυμη Κασσωπη της Ηπείρου (κοντά στη σημερινή Πρέβεζα) και άλλοι πιστεύουν ότι η Κασσιόπη άκμαζε από την εποχή του Όμηρου.
Ως απόδειξη αυτού αναφέρουν το γεγονός ότι πολύ πριν τα Ρωμαϊκά χρόνια όλο το νησί της Κέρκυρας ονομάζονταν Κασσωπαια.
Στα Ρωμαϊκά χρόνια η Κασσιόπη γνώρισε μεγάλη ακμή αφού ο ναός του Κασσιου στην Κασσιόπη ήταν το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νησιού.
Εξελίχτηκε σε τουριστικό θέρετρο των Ρωμαίων με γνωστούς επισκέπτες όπως ο Κικέρων, ο Πτολεμαίος ακόμα και ο Αυτοκράτορας Νέρωνας που διατηρούσε εδώ έπαυλη.
Στη θέση του ναού χτίσθηκε στα Χριστιανικά χρόνια ναός αφιερωμένος στη Παναγία την Κασσωπιτρα. Γρήγορα έγινε προστάτιδα των ναυτικών και σημαντικό θρησκευτικό μνημείο όπου όλοι συνέρεαν για προσκύνημα. Ανάμεσα στους επισκέπτες ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ο Θερβαντες ακόμα και ο Τζιακομο Καζανόβα.
Το 1530 η Κασσιόπη έγινε γνωστή σε όλη την χριστιανοσύνη όταν αποδόθηκε στην Παναγία την Κασσωπιτρα το θαύμα της θεραπείας του αδίκως τυφλωθεντος νεαρού Στεφάνου ο όποιος διανυκτέρευσε στην εκκλησία μας και το πρωί η όραση του είχε αποκατασταθεί. Η θαυματουργός εικόνα διασώζεται ακόμα στην Εκκλησία. Η εκκλησία καταστράφηκε το 1537 από τον σουλτάνο Σουλεϊμάν και ξανακτίστηκε από το 1570 έως το 1590 από τους Ενετούς. Στην εκκλησία εκτός της θαυματουργής εικόνας διασώζονται πλήθος εικόνων του 15 και 16 αιώνα καθώς και πολλές
τοιχογραφίες της περιόδου.
Εκτός της Εκκλησιάς στην Κασσιόπη διασώζεται και Βυζαντινό κάστρο το αρχαιότερο του νησιού κτισμένο στη τωρινή του μορφή τον 13 αιώνα. Στη συγκεκριμένη θέση δέσποζε φρούριο από τα Ρωμαϊκά χρόνια καθώς η στρατηγική θέση της Κασσιόπης δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη. Το κάστρο καταστράφηκε το 1386 από τους Ενετούς και λιθοδομήθηκε στη συνεχεία για την κατασκευή των φρουρίων της πόλης. Οι πύργοι του κάστρου αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείου Πολιτισμού.
Παρά την έντονη τουριστική ανάπτυξη η Κασσιόπη δεν έχει χάσει τη γραφικότητα της και τη φυσική ομορφιά που παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Ένας τόπος με κρυμμένες φυσικές ομορφιές σε κάθε του γωνία. Όπου και να κοιτάξεις μια καινούργια έκπληξη.
Σκοπός του συλλόγου μας είναι μέσα από μια αθλητική διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος να κάνουμε γνωστή τη φυσική ομορφιά αλλά και την πλούσια πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση.
Οι διαδρομές του Κάσσιου Δία εκτός από τα μηνύματα της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθε μεταξύ των αθλητών , δίνουν και την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τη μοναδικότητα του τόπου μας και ταυτόχρονα προσφέρουν σημαντικό έργο στην προσπάθεια ανάδειξης και συντήρησης των μονοπατιών της Β.Α Κέρκυρας. Ο αγώνας των 8ο χλμ. ενώνει πλέον όλους τους ορεινούς-ημιορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς του όρους Παντοκράτωρα με την παράκτια ζώνη μέσα από πανέμορφα και ιστορικά μονοπάτια που ξαναζωντανεύουν μετά από πολλά χρόνια.
Οδικώς μέχρι Ηγουμενίτσα (Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας τηλ. 26650 99460) και θα βρείτε συχνά δρομολόγια από καράβια. Προτιμήστε τα καράβια για το λιμάνι της Κέρκυρας και όχι της Λευκίμμης που είναι στο νότιο τμήμα του νησιού.
Αεροπορικώς μέσω πτήσεις της Ολυμπιακής (801 11 44444) και Aegean (801 11 20000) μέσω Αθήνας και Θεσσαλονίκης. ΚΤΕΛ (τηλ: 14505) http://www.ktelkerkyras.gr/